Groene wanden die klinken

Een groene werkomgeving geeft rust, verlaagt de bloeddruk en verhoogt de prestaties. Wat wil je nog meer? Nou, wat dacht je van de akoestiek verbeteren!

(Kunst)planten absorberen vrijwel geen geluid en helpen dus ook nauwelijks om de akoestiek te verbeteren. Akoestische planten zul je in de wereld van de kunstplanten dus niet tegenkomen. Daarom levert coolplant groene wanden en -panelen in combinatie met geluidabsorberende materialen. 

De geluidabsorberende constructie achter onze groene wanden of mospanelen zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Zo verbeteren we meer dan alleen het akoestisch klimaat.

Akoestiek verbeteren met planten

Je leest online nog weleens dat er akoestische planten zouden bestaan. Dit zijn planten die veel geluid zouden absorberen en dus geluidsdempend zouden zijn. Dit is echter een fabeltje. Hoewel planten wel een geluidsverstrooiend effect hebben, is dit niet voldoende om geluidsdruk effectief te absorberen en dus te kunnen spreken over akoestische planten. Om een geluidsdempend effect te verkrijgen met planten, zou je zoveel groen moeten gebruiken, dat de ruimte volledig gevuld is met planten. Wanneer men zegt de akoestiek te kunnen verbeteren met planten, worden dus geen geluidsabsorberende planten bedoeld, maar speciale geluidswanden met akoestisch vilt, waar planten op gemonteerd zijn. 

akoestische eigenschappen

Geluidsabsorptie

De geluidsabsorptie van een materiaal wordt uitgedrukt in een absorptiecoefficient, of absorptiewaarde. Elk materiaal heeft per toonhoogte (frequentie) een specifieke absorptiewaarde. Coolplant heeft met basisconstructies voor elke situatie de juiste oplossing. 

De grafiek hiernaast toont de absortpiewaarden van de vier basisconstructies. De absorptie kan enigszins worden beïnvloed afhankelijk van het type mos en plantafwerking waarvoor wordt gekozen. 

Voorbeelden

Voor onze geluidabsorberende wanden en dividers werken wij met een speciale akoestische beplating die in de wand verwerkt wordt. Deze zwarte plaat van gerecycled materiaal geeft een mooie donkere ondergrond voor de beplanting en absorbeert het invallende geluid.

Met behulp van akoestische groene dividers kunnen (hinderlijke) geluiden ook nog eens onderbroken worden, zoals het geluid vanuit een spreekkamer richting de wachtkamer. 

Akoestiek verbeteren op kantoor

Meestal zullen werknemers in een kantoor niet worden blootgesteld aan lawaai dat de wettelijke geluidsnormen in de ruimte overschrijdt. Desondanks kunnen mensen wel geluidsoverlast ervaren als ze in een kantoorruimte werken, ook als je bijvoorbeeld geluidsabsorberende planten hebt geplaatst. Een ratelende printer, telefoons die rinkelen en een koffiezetapparaat dat staat te stomen zijn misschien niet de hardste geluiden, maar kunnen wel leiden tot irritatie. Tel daarbij op dat een gesprek tussen collega's al gauw zo’n 60 decibel oplevert en je kunt stellen dat het zeker de moeite waard is om de akoestiek te verbeteren op kantoor door geluidsabsorberende materialen in de ruimte toe te voegen. Geluidsoverlast kan immers leiden tot een hogere bloeddruk, verminderde concentratie en stress. 

akoestische groene wanden

Mos- of plantenwand met geluidabsorptie

Maak je werkomgeving groen en verbeter tegelijkertijd de akoestiek! Akoestische groene wanden van coolplant combineren oog en oor voor een optimaal werkklimaat.

Akoestische scheidingswanden op kantoor

Een scheidingswand met planten zorgt voor meer rust en een aangename werkomgeving. Denk je daarbij aan akoestische planten, dan doe je er goed aan je te oriënteren op akoestische scheidingswanden voor in het kantoor. Deze wanden zijn niet alleen een lust voor het oog, ze hebben vanzelfsprekend ook alle voordelen die een groene scheidingswand met kunstplanten heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bloeddrukverlagende effect dat planten hebben, wat zorgt voor minder stress op kantoor. Door gebruik te maken van akoestische scheidingswanden op kantoor, geef je mentale overbelasting door geluid geen kans en krijgen kantoormedewerkers een nog prettiger werkervaring.

Meten is weten

De akoestiek van een ruimte kan gemeten worden. Of in een nog niet bestaande situatie worden berekend. Om het perfecte eindresultaat te bereiken is het in complexe situaties soms nodig deze metingen of berekeningen te laten uitvoeren door een akoestisch adviesbureau. Dit bureau kan vervolgens precies bepalen hoelveel materiaal aangebracht moet worden en op welke plek. 

Coolplant verricht als kunstplanten groothandel zelf geen akoestisch onderzoek, maar werkt hiervoor samen met gespecialiseerde bureaus zoals Het GeluidBuro.

Kunstbeplanting met expertise

Projectmatige kunstbeplanting is meer dan alleen maar handel. Een professionele aanpak vergt kennis van onder andere brandvertraging, akoestiek, duurzaamheid en montage. Door onze achtergrond in de ingenieurswereld is deze kennis en ervaring ruimschoots aanwezig!